Van persoonlijke ontwikkeling tot digitale onboarding, en van intern kennisdelen tot het verhogen van werkgeluk: steeds meer redenen waarom mensen en bedrijven gebruik maken van online leren. Dit is tegenwoordig niet alleen maar voor de grote corporates weggelegd. Ook steeds meer kleinere bedrijven maken hier gebruik van. Vraag jij je af hoe je jullie ontwikkelmogelijkheden zelf kan organiseren binnen jouw bedrijf? Lees dan dit blog en ontdek wat een online academy voor jullie kan betekenen!  

Wat is een online academy?

Van een bedrijfsschool tot leerplein, LMS of LXP: er zijn veel benamingen voor een online academy. Het is een centrale plek in een bedrijf waar medewerkers terecht kunnen voor scholing. Vanaf deze plek geef je jullie medewerkers de gelegenheid om zich continu te blijven ontwikkelen door een aanbod van interne trainingen en/of externe opleidingen. Zo stimuleer en faciliteer je de persoonlijke ontwikkeling en het is een plek om de interne kennis te borgen. Op deze manier creëer je een bedrijfsspecifieke bibliotheek van actuele en relevante kennis die je kan hergebruiken. Bijvoorbeeld om nieuwe medewerkers aan te trekken en te scholen.

Wat zijn de voordelen?

  • Investeren in de ontwikkeling van medewerkers is goedkoper dan het opnieuw aannemen en scholen van nieuwe medewerkers. Het levert geld op omdat je bespaart op reis- tijd en kosten, waardoor je ook een stuk flexibeler en efficiënter om kan gaan met de capaciteit.
  • Uit onderzoek (Josh Bersin, High ImpactLearning) blijkt dat bedrijven met een sterke leercultuur beter presteren. Dit onderzoek stelt dat de productiviteit groeit tot wel 37% omdat men meer gedaan krijgt in minder tijd. En dat deze bedrijven 46% meer kans hebben om als eerste op de markt te komen door hun toename in innovatiekracht.  
  • Medewerkers zien ontwikkeling als één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden blijkt uit onderzoek (PanelWizard i.o.v. van Indeed). Met 83%staan scholing en studiefaciliteiten zelf in de top 3. Met een online academy ben je dus niet alleen goed bewapend in de war on talent, maar je wordt een aantrekkelijke werkgever omdat jij onboarding én de ontwikkelingsmogelijkheden wel serieus neemt.
  • Door goed kennismanagement borg je de aanwezige kennis binnen je organisatie. Medewerkers die al langere tijd bij een organisatie werken bezitten veel specialistische kennis die ze via interne trainingen aan nieuwe medewerkers kunnen overdragen. Je creëert waarde voor je organisatie én medewerkers door die kennis te delen. En het geeft je tegelijkertijd een voorsprong met het oog op de toenemende vergrijzing.
  • Met een online academy kan je leerprogramma’s ontwikkelen die specifiek geënt op jullie bedrijf. Bijvoorbeeld een onboardingsprogramma voor nieuwe medewerkers of een trainingsprogramma met instructies over jullie producten voor monteurs, klanten of distribiteurs.

Waar zet je een online academy voor in?

In de praktijk zien we meerdere redenen waarom bedrijven een online academy opzetten. Maar de gemeenschappelijke deler is dat ze een visie hebben op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden in plaats van ad-hoc initiatieven. De academy vormt het leerlandschap waar men gemotiveerd en gestructureerd kan werken aan hun ontwikkeling. Hieronder staan een aantal situaties waar de academy voor wordt ingezet:

1.      Trainen van medewerkers (duurzame inzetbaarheid)

2.      Cursussen opzetten voor klanten of distribiteurs

3.      Onboarding van nieuwe stagiaires en medewerkers

4.      Borgen en hergebruiken van kennis

5.      Creëren van een lerende organisatie

Wat zijn de kosten en waar let je op?

Formuleer allereerst jullie interne doelstellingen. Waar ga je de academy voor gebruiken, welk probleem moet het oplossen en hoe ga je dit realiseren? En bekijk tegelijkertijd de verborgen kosten die jullie hebben voor de huidige manier van leren. Denk aan de externe trainingen of een gemiddelde inwerkperiode, maar ook aan zaken zoals: verloop, verlies van kennis en (externe) wervingskosten. Tel dit bij elkaar op en dan heb je een goed vertrekpunt.

Als je van start gaat met online leren heb je te maken met een aantal vaste kosten. Dit betreft de hosting van een academy en licenties voor de gebruikers. Dit is een relatief kleine investering. En omdat moderne systemen, zoals die van Brighter Legends, ook een auteurstool hebben ben je snel in staat om op een laagdrempelige manier zelfstandig trainingen te ontwikkelen!

De grootste investering bestaat uit de variabele kosten en deze hangen sterk af van jullie doelstellingen. En het scheelt ook wanneer je al wat materialen kan hergebruiken? Denk hierbij aan presentaties, handboeken, SCORM bestanden, (instructie)video’s of screen recordings. Het hangt dus sterk samen met het materiaal dat je gaat ontwikkelen. Als je dit vooral zelf gaat doen dan valt de investering lager uit dan als je externe deskundigen gaat inhuren.

Hoe maak je een effectieve online academy?

Bedrijven én werknemers hebben beide de verantwoordelijkheid om hun kennis, vaardigheden en capaciteiten up-to-date te houden. Met deze praktische aanpak bereidt jij je vandaag voor op de toekomst van morgen:  

  1. Onderzoek met welke skills medewerkers over 3 tot 5 jaar het werk gaan uitvoeren. Houd rekening met jullie ambities, maar ook met de trends in de industrie.  
  2. Analyseer het personeelsbestand en de ontwikkelingen m.bt. jullie werving, promotie en verloop. En vraag via enquêtes na welke leerbehoeftes er intern zijn. Voorkom de vuilkuil dat je zelf aannames gaat doen.
  3. Start met een gemene deler, bijvoorbeeld met een online module gericht op het DNA van jullie bedrijf. En breidt de content nadien verder uit. Zorg ook voor een wat breder leeraanbod met thema’s zoals persoonlijke effectiviteit, vitaliteit, management én digitale vaardigheden.  
  4. Creëer persoonlijke leerpaden die aansluiten op de rol van een medewerker en organisatiedoelen. En geef medewerkers ook de regie om hun eigen ontwikkeltraject samen te stellen. Geef erkenning (certificaten) en waardering voor de prestaties en stimuleer het leergedrag.
  5. Last but not least, sta stil bij het didactisch ontwerp van jullie interne trainingen. Dit komt namelijk de kwaliteit en het leerrendement ten goede! Trainingen ontwikkel je niet om een to-do box af te vinken. Je hebt specifieke leerdoelen voor een specifieke doelgroep en dat verdient ook een goede context.  
Wil je meer weten of ben je nieuwsgierig naar de academy van Brighter Legends? Vul dan het contactformulier in!  

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.